Historiadialogit, osa 3: Suomalaisia naishistorioita ja kamppailu tasa-arvosta

Historiadialogit | History dialogues:

Feminist Herstories and the struggles for equity

Wednesday March 30 2022 from 18:00 to 21:00

At Museum of Impossible Forms (Keinulaudankuja 4 E, Kontula, Helsinki)

 

In 2022, depolarize.fi inquires what we can learn from history as we work for equity in society today. For this, we are organising a series of dialogues that will explore the histories of different civil rights struggles in Finland. What happened when changes for the better were made? What struggles and forms of resistance have different groups and diaspora communities undertaken to gain recognition for their rights, to improve their living conditions and well-being, and to preserve their distinctiveness?

We welcome all those interested in learning more and sharing knowledge in these issues. The idea is to gather, to encounter new histories and peoples, to exchange ideas and to celebrate being together in difference.

The event series is organised by Miriam Attias & Giovanna Esposito Yussif and hosted by the Museum of Impossible Forms. The project is funded by Kone Foundation. The next events will take place on wed 11.5, wed 1.6, an wed 8.6. Save the dates !

 

Historiadialogit | History dialogues: Feminist Herstories and the struggles for equity

We warmly welcome you to the third evening of the History Dialogues series, which will focus on the contemporary history of Feminism in Finland.

The evening will start with presentations by Sunniva Drake and Maryan Abdulkarim, followed by an opportunity for public discussion. After the presentations there will be refreshments and snacks, along with a special playlist for the evening. You are warmly welcome!

We are sending this invitation to our own networks, and we warmly encourage you to bring along any partners you think might be interested in this topic. The presentation will be recorded.

 

The talks will be in English.

Speakers for the evening:

Sunniva Drake ”I have always been an activist. I started my feminist activism at the age of 20. I was involved in bringing women’s self-defence to Finland in the 80s and I still run courses for women. I was involved in a women’s gynaecological self-help group in the 80s. I have been in the public eye when the opportunity has arisen to appear as a ’feminist’. I still consider myself a basic feminist, albeit a dinosaur these days.”

Maryan Abdulkarim is a writer and social justice activist who is interested in freedom. She participates actively in public discussion as a political commentator and a columnist. She collaborates regularly with choreographer Sonya Lindfors. Her second book will be published in collaboration with photographer Uwa Iduozee. Abdulkarim received the Minna Canth prize in 2019.

 

Historiadialogit 

Osa 3: Suomalaisia naishistorioita ja kamppailu tasa-arvosta

Keskiviikkona 20.4.2022 klo 18-21

Museum of Impossible Forms, Kontulan ostoskeskus

 

Depolarize.fi -toiminta pureutuu vuonna 2022 siihen, mitä voisimme oppia historioista, kun teemme tänä päivänä työtä tasavertaisen yhteiskunnan puolesta. Järjestämme sarjan dialogisia tapahtumia, joissa käydään läpi eri kansalaisoikeuskamppailujen historioita.

Mitä tapahtui silloin, kun saatiin aikaan muutoksia parempaan? Millaisia kamppailuja ja vastarinnan muotoja eri ryhmät ja diasporayhteisöt ovat käyneet ja käyttäneet saadakseen tunnustusta oikeuksilleen, parantaakseen elinolojaan ja hyvinvointiaan ja säilyttääkseen omaleimaisuutensa?

Toivotamme tervetulleeksi kaikki aiheista ja yhdessä oppimisesta kiinnostuneet! Ajatuksena on kohdata uusia ihmisiä ja historioita, vaihtaa ajatuksia ja juhlia sitä, että voidaan olla yhdessä!

Tapahtumasarjan järjestävät Giovanna Esposito Yussif & Miriam Attias ja se tehdään yhteistyössä Museum of Impossible Formsin kanssa Koneen säätiön tuella. Seuraavat tapahtumat ovat ke 11.5, ke 1.6, ja ke 8.6. Save the dates !

Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleeksi Historiadialogit -sarjan kolmanteen iltaan, jossa keskitytään feminismin nykyhistoriaan Suomessa.

Ilta alkaa Sunniva Draken ja Maryan Abdulkarimin esityksillä, minkä jälkeen on mahdollisuus julkiseen keskusteluun. Esitelmien jälkeen on tarjolla virvokkeita ja pientä purtavaa sekä illan erityinen soittolista. Olet lämpimästi tervetullut!

Lähetämme tämän kutsun omille verkostoillemme, ja kehotamme teitä lämpimästi tuomaan mukananne yhteistyökumppaneita, joiden uskotte olevan kiinnostuneita tästä aiheesta. Esitys nauhoitetaan.

Puheenvuorot pidetään englanniksi.

Illan puhujista:

Sunniva Drake ”Olen aina ollut aktivisti. Aloitin feministisen aktivismini 20 vuotiaana. Olin tuomassa 80-luvulla naisten itsepuolustusta Suomeen ja pidän yhä kursseja naisille. Olin mukana naisten gynekologisessa itsetutkiskeluryhmässä 80-luvulla. Olen ollut tilaisuuden tullen julkisuudessa esiintymässä ”feministinä”. Pidän itseäni yhä perus-feministinä, nykyään tosin dinosauruksena.”

Maryan Abdulkarim on kirjailija ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden aktivisti, joka on kiinnostunut vapaudesta. Hän osallistuu aktiivisesti julkiseen keskusteluun poliittisena kommentaattorina ja kolumnistina. Hän tekee säännöllisesti yhteistyötä koreografi Sonya Lindforsin kanssa. Hänen toinen kirjansa julkaistaan yhteistyössä valokuvaaja Uwa Iduozeen kanssa. Abdulkarim sai Minna Canth -palkinnon vuonna 2019.

 

0 kommentit

Kommentoi

Haluatko liittyä keskusteluun?
Ole hyvä ja osallistu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *