Tiedote ja kutsu keskustelutilaisuuteen

Monivuotinen suurhanke ryhtyy ratkomaan polarisoitunutta ilmapiiriä Suomessa

Mitä meidän tulisi Suomessa osata nähdä, tunnistaa ja tehdä väestöryhmien ja eri kuplien välisen vastakkainasettelun hillitsemiseksi ja purkamiseksi? Mitä opittavaa on sovittelumenetelmistä?

Monialainen työryhmä ryhtyy kehittämään toimintatapoja ja osaamista väestöryhmien välisen vastakkainasettelun purkamiseksi ja toimivien väestösuhteiden edistämiseksi dialogilla ja sovittelulla. Hanke käynnistyy tiistaina 8.5. Säätytalolla järjestettävällä keskustelutilaisuudella, jonka pääpuhujia ovat hollantilainen polarisaatioteoreetikko Bart Brandsma ja yhdysvaltalainen sovittelija Robert R. Stains, joka on työskennellyt Yhdysvalloissa kolmen vuosikymmenen ajan kehittäen menetelmiä keskusteluyhteyden rakentamiseen ja väkivallattoman ilmapiirin luomiseen, kun ryhmien välillä on yhteensovittamattomia arvoihin, identiteetteihin, uskoon ja vakaumuksiin liittyviä ristiriitoja. Kaikkea ei tarvitse tuoda ulkoa. Suomessa on osattu ennenkin! Tilaisuuden avaa näkökulma sisällissotaan, sillä jopa silloin osa ihmisistä päätti ja osasi elää sovussa. Mitä niistä tarinoista jäi käteen?

Toimittajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan mitä tahansa osaa tilaisuudesta/haastattelemaan puhujia. Tilaisuus streamataan suorana verkkolähetyksenä osoitteessa https://tem.videosync.fi/vastakkainasettelun-purkaminen ja www.depolarize.fi

Tiistaina käynnistyvää Vastakkainasettelun purkaminen ja toimivien väestösuhteiden edistäminen dialogilla ja sovittelulla -hanketta johtaa Miriam Attias, ja sitä rahoittaa Koneen Säätiö. Monialaisen hankkeen työryhmään kuuluu tutkijoita, asiantuntijoita sekä Naapuruussovittelun keskuksen sovittelijat. Työtä viedään eteenpäin yhteistyössä turvallisuutta ja toimivia väestösuhteita edistävien viranomaisten kanssa. 

Haluamme testata ja tuoda mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun työmme lähtökohtia. Emme esimerkiksi usko, että Suomen on välttämätön toistaa minkään muun maan kehityskulkuja. Vaikka polarisoituminen ja konfliktit ovat ilmiöinä universaaleja, meidän tarinamme on ainutlaatuinen. Nykyiset yhteiskunnan rakenteet ja esim. viranomaisten toimintatavat eivät kuitenkaan riittävästi edistä konfliktinratkaisua – tarvitaan yhteistyöverkostoja ja uusia jaettuja toimintatapoja! Konfliktit ovat mahdollisuus, kunhan ne nähdään sellaisina ja käsitellään rakentavalla tavalla. Niiden näkemistä mahdollisuutena estää se, että suomen kielen erimielisyyden sanasto nousee kurinpidosta. Meidän on ajateltava yhdessä ja luotava uutta kieltä ja käsitteitä. Polarisoitumiseen ei vaikuteta faktoilla, tarvitsemme myös rohkeutta tunnistaa tunteiden merkitys. Näissä piilee avain rauhanomaisten ratkaisujen löytämiseen” sanoo Miriam Attias.

Kick-off -tilaisuus järjestetään yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön, sisäministeriön, oikeusministeriön ja Etnisten suhteiden neuvottelukunnan kanssa.

Lämpimästi tervetuloa!

#rohkeatekija
#naapuridialogit
#depolarize

Lisätietoa/haastattelupyynnöt kenelle tahansa puhujista:
miriam.attias@naapuruussovittelu.fi , puh. 040 561 83 76                                                    

Tilaisuuden tarkka ohjelma: http://www.depolarize.fi/
Tilaisuuden facebook-event: https://www.facebook.com/events/236089537134252/

0 kommentit

Kommentoi

Haluatko liittyä keskusteluun?
Ole hyvä ja osallistu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *