Konfliktintaitaja

Meidän mielestä konflikti on oppimisen paikka, jos se käsitellään rakentavasti, kaikkia osapuolia kuullen ja kunnioittaen ja kaikille tunnustetuksi tulemisen kokemuksen mahdollistaen. Tämän vuoksi, konfliktinkäsittelytaidot ovat tarpeen meille kaikille. Mutta mitä kaikkea se tarkoittaa?

Tuotimme 3 lyhyttä videota, jossa perustelemme asiaa.

Konfliktintaitaja, osa I: Konfliktit yhteiskunnassa – YouTube

Jos konflikteja ei näy, se ei tarkoita, ettei niitä ole. Se saattaa tietenkin olla juuri näin, mutta saattaa myös olla, että joku osapuolista on hiljaa tai että jännitteet kytevät pinnan alla. Rauha ei tarkoita konfliktien poissaoloa, vaan kykyä käydä vaikeita keskusteluja. Hyvin käsitelty konflikti opettaa tätä. Mitä yhteiskunnan konflikteissa kannattaisi katsoa, kuunnella ja tehdä? Koneen säätiön #naapuridialogit– ohjelman depolarize.fi työssä opittua, osa 1. 

Konfliktintaitaja, osa II: Konflikti oppimisen paikkana – YouTube

Koska konflikteissa on energiaa, niistä on käyttövoimaksi monenlaiseen. Konflikti on oppimisen paikka, jos se halutaan käyttää sellaisena. Olennaista on se, kuinka se käsitellään. Konfliktin käsittely rauhanomaisesti vaatii kykyä käydä hankalia keskusteluja. Rauha ei siis tarkoita konfliktien poissaoloa, vaan monia onnistuneesti ratkaistuja konflikteja. Mitä hyötyä konflikteista on? Koneen säätiön #naapuridialogit– ohjelman depolarize.fi työssä opittua, osa 2. 
Kuinka luoda rakentavaa keskustelua? Tai kuinka muuttaa keskustelua, joka ei tunnu vievän mihinkään? Kuunteleminen on radikaali teko, jos sen toteuttaa radikaalilla tavalla. Se vaatii itsensä unohtamista hetkeksi, ja sellaista itselle annettua lupausta, että vaikka itselle tulisi hankala olo, antaa toisen puhua loppuun. Periaatteessa ollakseen radikaali, ei siis tarvitse tehdä muuta, kuin olla hiljaa ja pidättäytyä kommentoimasta, reagoimasta, arvottamasta ja vertailusta. Omat tunteet ja reaktiot jäsennetään ja yritetään ymmärtää jälkikäteen. Radikaalia kuuntelua tarvitaan, koska jonkun täytyy kuunnella ensin. Koneen säätiön #naapuridialogit– ohjelman depolarize.fi työssä opittua, osa 3.
Videoiden tuotanto: Maryan Abdulkarim Kuvaaja: Christopher Thomas Ääni: Roy Boswell
0 kommentit

Kommentoi

Haluatko liittyä keskusteluun?
Ole hyvä ja osallistu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *