TYÖPAJA: TURVALLINEN ASUINYMPÄRISTÖ JA VASTAKKAINASETTELUA PURKAVA TYÖOTE

Tässä työpajassa etsitään käytännöllisiä ratkaisuja. Millaisista olosuhteista, teoista ja toimintatavoista syntyy asuinalueen turvallisuuden tunne? Ketkä voivat tai keiden pitäisi olla mukana sitä luomassa ja miten? Mitä asuinalueen häiriöistä, ongelmista ja toisaalta asuinrauhasta ja turvallisuudesta vastaavat tahot voisivat ammentaa konfliktinratkaisusta ja sovittelusta? Mitä on sovitteluun perustuva ja vastakkainasettelua purkava työote? Millaiset toimintatavat ja työotteet purkavat vastakkainasettelua? Keiden pitäisi osata soveltaa näitä?

Aika 5.2.2019 kello 12.30–16.00
Paikka Helsinki, Etelä Esplanadi 16, Sonckin Sali

Tarkempi ohjelma Rikoksentorjuntaneuvoston sivuilla eli täällä                          

Ilmoittautuminen työpajaan 25.1.2019 mennessä

Pohjois-irlantilaiset pitkän linjan sovittelun ammattilaiset Laurel Randall ja Mary Lynch ovat tehneet vastaavaa työtä Belfastissa parikymmentä vuotta, alkaen väkivaltaisen ”Troubles”-nimellä tunnetun ajanjakson rauhansopimuksen solmimisesta. Pohjois-Irlannin ja Belfastin historiaa muovasi 30 vuoden ajan jännitteet ja väkivaltaisuudet, kun eri ryhmät selvittelivät välejään. Rauhansopimus ei merkinnyt yhtäkkistä täyskäännöstä ja elämänmuutosta, vaan oli enemmänkin tärkeä ja rakennemuutoksia lupaava etappi tiellä kohti rauhaa. Sopimuksen solmimisen jälkeen Belfastissa on kehitetty, kokeiltu ja käytetty erilaisia restoratiivisen sovittelun muotoja paikallisen rauhan ylläpitämiseksi. Työpaja käynnistyy luennolla, jossa kuulemme paikallisia esimerkkejä kaupunginosista, joissa asuinalueet rauhoittuivat. Kuulemme irlantilaisia esimerkkejä vastakkainasettelua purkavasta työotteesta, jossa sovittelulla on merkittävä rooli ja ideoimme niiden soveltamismahdollisuuksia Suomeen.

Turvallisuuden tunne on keskeinen hyvinvoinnin osa-alue asuinalueilla ja naapurustoissa. Kansallisissa ohjelmissa kiinnitetään huomiota vastakkainasettelun purkamiseen, toimivaan vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön paikallisen turvallisuuden ja asukkaiden turvallisuuden tunteen edistämiseksi. Oikeusministeriö, rikoksentorjuntaneuvosto, Naapuruussovittelun keskus sekä Koneen säätiön rahoittama depolarize.fi-hanke järjestävät ”Turvallinen asuinympäristö ja vastakkainasettelua purkava työote” -työpajan Helsingissä. Työpaja on suunniteltu asuinalueiden turvallisuushuolia ja häiriöitä työssään kohtaaville toimijoille, kuten isännöitsijöille, asumisneuvojille, yhteisökoordinaattoreille, asuinalueilla toimiville järjestöille ja poliiseille, jotka kaipaavat arkityöhönsä uusia menetelmiä ja yhteistyöideoita tukemaan Suomessa jo käytössä olevia toimintamalleja.
Työpaja on osittain englanninkielinen ja tulkataan tarvittaessa. Mikäli tarvitset tulkkausta, kerro siitä ilmoittautumisen yhteydessä.

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Saija Sambou OM, puh. 050-4093083
Hankekoordinaattori Mia Luhtasaari OM, 050-3081295
Hankejohtaja Miriam Attias depolarize.fi, 040 351 33 95

0 kommentit

Kommentoi

Haluatko liittyä keskusteluun?
Ole hyvä ja osallistu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *