Työkalupakki väestösuhteiden suunnitteluun julkaistu

Etnisten suhteiden neuvottelukunta ja depolarize.fi ovat tuottaneet VOTA – hyvien väestösuhteiden suunnittelutyökalun väestösuhdepolitiikan toimeenpanemiseksi ja toimivien suhteiden edistämiseksi erilaisissa toimintaympäristöissä.

Työkalu perustuu väestösuhteiden viitekehykseen, jonka mukaan suhteet koostuvat ja niihin voidaan vaikuttaa neljän osa-alueen kautta. Nuo osa-alueet ovat vuorovaikutus, osallisuus, turvallisuus ja asenteet. Työkalun avulla pyritään löytämään tekijöitä, joita kehittämällä voidaan vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kaikkiin neljään osa-alueeseen. Keskeiseksi asiaksi nousee vaikuttaminen vuorovaikutukseen, sekä sitä ympäröiviin puitteisiin, sillä suhteet yksilöiden ja ryhmien välillä rakentuvat vuorovaikutuksesta. Vuorovaikutuksen kautta osallistutaan ja vaikutetaan, ja sitä on mahdollista järjestää ja ohjata niin, että turvallisuuden tunne ja myönteinen suhtautuminen toiseen lisääntyvät. 

Työkalut ja niiden käyttöön opastava opas on suunnattu organisaatioille, jotka haluavat kehittää organisaation sisäistä vuorovaikutusta ja monimuotoisuuden johtamista sekä toimijoille, jotka toimivat monimuotoisen asiakaskunnan kanssa tai joiden tavoitteena on edistää hyviä väestösuhteita, kotoutumista, yhdenvertaisuutta ja turvallisuutta yhteiskunnassa. 

Työkalujen ja sen käyttöön opastavan oppaan avulla voi tarkastella systemaattisesti suhteisiin vaikuttavia tekijöitä ja rakentaa toimivia suhteita eri toimintaympäristöissä. 

Oppaan ovat kirjoittaneet ja työkalupakin viimeistelleet Adan Mohamed, Miriam Attias ja Panu Artemjeff yhteistyössä etnisten suhteiden neuvottelukunnan (ETNO) kanssa ja depolarize.fi-kehittämishankkeen kanssa. Mukana suunnittelutyössä ovat oppaan kirjoittajien lisäksi olleet Nexhat Beqiri, Mia Luhtasaari ja Peter Kariuki. Suunnitteluvaiheen työskentelyä ohjasi Tomi Lamppula Synesis Oy:stä. 

 

 

0 kommentit

Kommentoi

Haluatko liittyä keskusteluun?
Ole hyvä ja osallistu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *