Sadankomitean rauhanpalkinto 2020 polarisaatiotyölle

06.12.2020

Rauhanjärjestö Sadankomitea luovutti vuoden 2020 rauhanpalkinnon depolarize-johtajalle,  konfliktinratkaisun ja sovittelun asiantuntija Miriam Attiakselle. Palkinto myönnettiin työstä polarisaation ja ennakkoluulojen purkamiseksi. Rauhanpalkinnolla Sadankomitea halusi lisätä kiinnostusta sovittelua ja polarisaatio-osaamista kohtaan ja nostaa esille identiteettien roolia aikamme konflikteissa.

“Vastakkainasettelujen purkaminen sovittelun, vuoropuhelun ja kohtaamisten kautta ennaltaehkäisee konflikteja ja lisää ihmisten välistä ymmärrystä. Se on tässä ajassa tärkeää rauhantyötä. Jännitteitä ilmentävät koventuneet asenteet ja yhteiskunnallisen keskustelun kärjistyminen vie meitä kauemmas rauhasta. Palkinnolla haluamme muistuttaa, että rauhantyö lähtee liikkeelle arjesta, yhteiseen ilmapiiriin vaikuttamisesta. Konkreettiset teot konfliktien ratkaisemiseksi, ennakkoluulojen purkamiseksi ja yhteisöllisen ilmapiirin rakentamiseksi ansaitsevat tulla huomioiduksi”, sanoo Sadankomitean puheenjohtaja Kaisu Kinnunen.

“Näen rauhan siten, että se ei tarkoita hiljaisuutta tai konfliktien ja vastakkainasettelujen poissaoloa, vaan kykyä käydä vaikeitakin keskusteluja. Työni on opettanut, että jos konfliktit ja vastakkainasettelut käsitellään rakentavasti, ne ovat hyviä oppimisen paikkoja. Niiden vaatimat keskustelut eivät kuitenkaan ole helppoja, koska ne menevät tunteisiin ja saavat ihmiset reagoimaan ja ottamaan kantaa, joskus vain siksi, että kyse on ”meikäläistä” tai ”heikäläisistä”. Radikaali kuuntelu on yksi avain, jolla vaikeisiin keskusteluihin avautuu uusi taso. Se vaatii vain sitä, että vaikka itselle tulisi hankala olo, antaa toisen puhua loppuun, ja vasta jälkeenpäin jäsentää omat ajatukset ja tuntemukset. Rauhan rakentaminen alkaa siis joskus siitä, ettei tee mitään: on vain hiljaa, ja pidättäytyy kommentoimasta, reagoimasta, vertailusta ja selittelystä.” 

Miriam Attiaksen puhe palkinnon luovutustilanteessa (alkaa n. kohdasta 8:51). 

0 kommentit

Kommentoi

Haluatko liittyä keskusteluun?
Ole hyvä ja osallistu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *