Identiteetit, konfliktit ja sovittelu THL:n tietokirjat-sarjassa

Identiteetit ovat nousseet viime aikoina osaksi yhteiskunnallista keskustelua. Erilaisuus ja erimielisyys ovat tulleet ilmeiseksi, ja yhteiskunnallinen keskustelu koetaan kärjistyneeksi. Mitä annettavaa sovittelulla voisi olla?

Monimuotoinen yhteiskunta on aina jonkin verran polarisoitunut, eikä se ole vain kielteinen asia, sanoo Miriam Attias. ”Me jopa tarvitsemme polarisaatiota identiteettiemme rakentamiseen. Konfliktit kuuluvat elämään, koska niitä syntyy väistämättä ihmisten kesken. Se, mitä kannattaa ennaltaehkäistä, on konfliktien kärjistyminen ja muuttuminen väkivaltaisiksi. Jos erimielisyydet jätetään käsittelemättä, konfliktit voivat jäädä kytemään ja on riski tilanteiden nopealle kärjistymiselle.”

Polarisaatio on konflikteille suotuisa olosuhde. Konfliktin kärjistyminen lähtee liikkeelle väestöryhmien vastakkainasettelusta ja vahvistuu identiteettipuheesta, joka saa ihmiset reagoimaan tunteella. Identiteetit voimistuvat tullessaan uhatuksi ja joutuessaan puolustautumaan.

Rauha ei tarkoita konfliktien poissaoloa, vaan kykyä käydä vaikeita keskusteluja.

Vaikeiden keskustelujen käyminen vaatii jännitteiden ja konfliktien sietämistä ja osaamista ja tahtoa käsitellä niitä. Sovittelussa tiedämme, että vaikeat keskustelut etenevät, kun jokainen osapuoli on tullut kuulluksi ja tunnustetuksi. Jonkun pitää siis kuunnella ensin. Kuinka sen voi mahdollistaa? Keskustelut ja konfliktit tapahtuvat ainakin kolmella tasolla: oman tarinan tasolla, yksilöiden ja ryhmien välisen vuorovaikutuksen tasolla ja yhteiskunnallisten rakenteiden tasolla. Nuo tasot vaikuttavat toisiinsa. Kirjassa Identiteetit, konfliktit ja sovittelu käydään läpi sitä, kuinka vaikeiden keskustelujen käymistä voidaan helpottaa eri tasoilla sekä sitä, millaista osaamista tarvitaan, kun konfliktiin liittyy erilaisuutta. Se on tarkoitettu sovittelijoille, päätöksentekijöille sekä kaikille, jotka pohtivat identiteettikysymyksiä ja niistä johtuvia konflikteja.

Kirja esittelee sovittelun keskeiset arvot, käsitteet ja ilmiöt. Siinä kuvataan käytännönläheisiä menetelmiä ja sovittelijalta vaadittavaa osaamista. Teos myös tarkastelee millaisilla rakenteilla ja toimintatavoilla voidaan ennaltaehkäistä konfliktien kärjistymistä ja vastakkainasettelun vahvistamista sekä edistää toimivia väestösuhteita.

Kirja on tilattavissa THL:n verkkokaupasta ja sähköisenä versiona Ellibsin verkkokaupan kautta.

0 kommentit

Kommentoi

Haluatko liittyä keskusteluun?
Ole hyvä ja osallistu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *