Työkalupakki polarisaation varalle

Jaettu työkalupakki organisaation tai verkoston käyttöön

Depolarize-hankkeen I-vaiheessa syntyi ymmärrystä ja oppia siitä, kuinka eri alojen ammattilaiset voivat vaikuttaa polarisaatioon ja purkaa vastakkainasetteluja. Järjestämme yhteistyössä polarisaatioteoreetikko Bart Brandsman Inside Polarisation- työtapoihin perehdyttäviä koulutuksia.

Koska polarisaatio ja konfliktit ovat ilmiöitä, jotka näyttäytyvät useilla tasoilla useiden ammattilaisten ”työpöydällä”, koulutuksen kautta saatava työkalupakki polarisaation varalle kannattaa hankkia yhteiskäyttöön esimerkiksi organisaatioille (kuten oppilaitokset, kiinteistöyhtiöt, muut organisaatiot tai esimerkiksi kaupungin taso) tai moniammatillisille verkostoille (toimijaverkostot, jotka hoitavat turvallisuutta, ennakointia, varautumista, paikallisia kysymyksiä, väestösuhteita jne.) Yhdessä hankittu työkalupakki antaa mahdollisuuden polarisaatiostrategiselle yhteistyölle. Se perustuu siihen, että ammattilaiset osaavat tunnistaa polarisaation ja konfliktien systeemisen toimintalogiikan lainalaisuudet, ymmärtävät oman asemoitumisensa vaikutukset, yhteistyön merkityksen ja osaavat toimia vastakkainasetteluja purkavalla tavalla.

Polarisaatiostrategisen toimintatavan haltuun ottaminen vaatii yhteistä tietoa siitä, kuinka se ilmiönä toimii sekä harjoitusta käytännön tilanteista. Mitkä ovat polarisaation toimintamekanismit ja lainalaisuudet? Millaista asemoitumista tarvitaan, jotta näihin pystyy vaikuttamaan? Kuinka polarisaatiokehitystä voi hallita? Polarisaation viitekehys tarjoaa työkaluja näiden ilmiöiden käsittelyyn. Olipa kyseessä sitten naapuriin perustettavan tuulivoimalan tai vastaanottokeskuksen vastustaminen, äärioikeistolainen tai -vasemmistolainen radikalisoituminen, tai identiteettipoliittiset kiistat, tärkeää on se, että vaistomainen tunnedynamiikka tunnistetaan ja tulkitaan oikein.

Ensiksi polarisaatio kartoitetaan. Sen analysoiminen auttaa tunnistamaan avaintekijät. Sen jälkeen voimme ammattilaisina vaikuttaa polarisaatiodynamiikkaan ja muuttaa sitä. Näin sanottuna se kuulostaa helpolta! Käytännön toteutus vaatii kuitenkin huolellista harkintaa ja taitoa.

Polarisaatiossa ei ole kyse oikeasta tai väärästä – se on luonnollinen osa inhimillistä kanssakäymistä ja ihmisenä olemista. Elämme vastakohtien kanssa: miehet vs. naiset, uskovaiset vs. ateistit, ulkopuoliset vs. ”meikäläiset”, kilpailevat asuinalueet tai kaupungit, kaupungit vs. maaseutu, eliitti vs. kansa, lista on loputon. Vastakkainasettelut toimivat aina samalla tavalla. Niihin liittyy:

_ Kolme peruslakia

_ Viisi roolia

_ Neljä käänteentekevää muutosta

Koulutuksen rakenne

Jos haluat ammattilaisena tiedostaa toimintasi vaikutukset polarisaatiodynamiikalle ja toimia strategisesti, sinun täytyy hallita polarisaation viitekehys, harjaantua sen käyttöön ja peilata sitä omiin tilanteisiin. Saat käyttöösi työkalupakin, joka auttaa mm. valitsemaan oikea-aikaisesti oikeat toimet suhteessa konflikteihin ja polarisaatioon. Koulutusta suositellaan orgaisaatiolle sekä moniammatillisille verkostoille polarisaatiostrategisen yhteistyön työkaluksi.

Perustaidot antava koulutus on 1,5 päivän mittainen. Se alkaa päivän koulutuksella. Tämän koulutuksen jälkeen osaat alustavasti luonnostella polarisaation kartan. Oikean roolin valinta ammattilaiselle – tai hyvä roolijako ja yhteistyö eri tilanteissa on tärkeä askel kartoittamistyössä. Harjoitustapaukset ja muiden osallistujien ajattelun ja työskentelyn seuraaminen heidän omien tilanteidensa kautta tehostaa oppimista.

Oman toiminnan tiedostaminen on tärkeintä roolisi uskottavuuden kannalta. Onko työkalupakissasi ’sillanrakentajan’ taidot? Osaatko ottaa joissain tilanteissa niiden vaatiman ’kuudennen roolin’? Näiden kysymysten esittäminen auttaa meitä valitsemaan tehokkaimman asemoitumisen. Kun polarisaation kartoittaminen alkaa sujua, opimme myös sijoittamaan tekijät aikajanalle. Missä vaiheessa olemme menossa? Ennaltaehkäisyn, ylläpidon, sovittelun vai sovinnonteon vaihe? Kuinka kuvata me vs. ne-dynamiikkaa? Kenen vaistomaista tunnedynamiikkaa kutkutellaan? Millaisin toimin tilanteeseen kannattaa puuttua? Jos yritämme dialogia, kenen kanssa ja millaista sen täytyy olla? Tällaisia kysymyksiä opimme esittämään oikea-aikaisesti.

Noin 3 viikkoa myöhemmin pidämme toisen, syventävän osuuden, jossa käsittelemme henkilökohtaisia tilanteita uuden sisällön kautta peilaten. Käsittelemme tilanteita, joihin olette joutuneet ja joita olette käsitelleet uudella tavalla ensimmäisen session jälkeen. Vastaamme kysymyksiin, joita yhdessä löydämme niihin liittyen. Yleensä asian sulattelu ottaa aikaa ja oivallukset syntyvät ajan kanssa.

Kysy lisää: miriam.attias@communitymediation.fi

0 kommentit

Kommentoi

Haluatko liittyä keskusteluun?
Ole hyvä ja osallistu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *